Bedrijf starten in Spanje

Het oprichten van een onderneming in Spanje

Bij OTIS Legal Group richten we onze aandacht altijd op de positieve kant en proberen we zelfs uit de meest moeilijke situaties oplossingen te halen. We weten allemaal dat crisissen, zoals de coronacrisis, unieke kansen creëren. Deze nieuwe context kan daarom een unieke zakelijke kans vormen om eindelijk het besluit te nemen om een bedrijf in Spanje op te richten of het project op te starten dat je al zolang in gedachten had. In deze blog lees je alles over procedure rond de oprichting van een Spaanse onderneming “sociedad limitada” (besloten vennootschap).

Ondernemen in Spanje, hoe werkt dat?

Wanneer je in Spanje iets moet regelen, moet je in de eerste plaats geduld hebben. Natuurlijk is het waar dat het prachtige land veel mogelijkheden biedt, vooral als het gaat om het kopen van een woning of het oprichten van een onderneming, maar Spanje staat ook bekend om zijn zware belastingdruk, ingewikkelde bureaucratische procedures en een zekere verzadiging wat betreft verwerkingstermijnen. Je kunt je voorstellen dat dit een belemmering vormt als je bepaalde formaliteiten moet afhandelen. Daarom helpen en ontlasten wij je graag in dit proces, zowel op juridisch als op praktisch vlak.

Hoe start je een bedrijf in Spanje?

In het algemeen moet je in Spanje rekening houden met de volgende kwesties als je een beperkte vennootschap (sociedad limitada) besluit op te richten:

1. Notariële volmacht

Voor het starten van een onderneming dienen wij in de eerste plaats een notariële volmacht te ontvangen zodat wij de nodige zaken namens jou kunnen regelen. Wij coördineren dit tussen jou en de notaris.

2. Bedrijfsnaam en bedrijfsdoel opstellen

Zodra wij de volmacht hebben ontvangen, moet er worden nagegaan of de gewenste bedrijfsnaam in Spanje beschikbaar is. Daarnaast moet het doel en de activiteiten van het bedrijf correct worden aangegeven. De naam moet bovendien voldoen aan een reeks wettelijke vereisten.

3. NIE (Spaans identificatienummer) aanvragen

Indien de oprichters en bestuurders nog geen NIE (Spaans identificatienummer) hebben, dient deze te worden aangevraagd. Misschien is de oprichter een Nederlandse B.V., in dat geval dienen er nog een aantal aanvullende zaken te worden geregeld.

4. Spaanse bankrekening openen voor de nieuwe Spaanse onderneming

Vervolgens zal er een bankrekening moeten worden geopend bij een Spaanse bank en dient het maatschappelijk kapitaal (minimaal € 3.000,-) daarop te worden gestort. Vervolgens wordt er een bankcertificaat aangemaakt.

5. Het opstellen van de statuten voor het nieuwe bedrijf in Spanje

De statuten zijn een reeks regels waarin beschreven wordt welke procedures in het bedrijf gelden. Het is van groot belang dat de statuten door een advocaat worden nagekeken om er zeker van te zijn dat de wensen en doelstellingen van de oprichtende vennoten op het moment van oprichting worden weerspiegeld en beschermd. Het is in bepaalde gevallen bovendien interessant om bepaalde afspraken vast te laten leggen om de interne betrekkingen tussen de oprichtende vennoten te regelen. In Spanje worden deze afspraken “pactos para sociales” genoemd.

6. Notariële oprichtingsakte

Dit is het moment waarop alle oprichtende vennoten (of hun vertegenwoordigers) naar het notariskantoor gaan en de notariële oprichtingsakte, alsmede eventueel de UBO-akte, wordt ondertekend.

7. Diverse formaliteiten bij het starten van een onderneming in Spanje

Als het bedrijf ten overstaan van de notaris is opgericht, heeft de sociedad limitada officieel rechtspersoonlijkheid. Om echter volledig in de Spaanse zakenwereld te kunnen opereren, is het noodzakelijk een reeks aanvullende stappen van zeer uiteenlopende aard te doorlopen (o.a. bij het Handelsregister, de Spaanse belastingdienst, de bank etc.) die in grote mate zullen afhangen van het soort bedrijf dat wordt opgericht en de plaats waar het wordt opgericht.

8. Boekhouding en fiscaliteiten

Wanneer de Spaanse onderneming eenmaal is opgericht en actief is, dien je de boekhouding bij te houden. Ook moet je voldoen aan de Spaanse fiscale verplichtingen.

Dit moet je weten als je een bedrijf wilt opstarten in Spanje – Conclusie

Als je van plan bent om in Spanje een bedrijf op te richten, dan is de ”sociedad limitada” wellicht een interessante rechtsvorm voor jou. Zoals je hebt kunnen zien, is het oprichtingsproces uitgebreider dan in Nederland. Daarom is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de procedures die in de Spaanse wetgeving zijn vastgelegd.

OTIS Legal Group heeft kantoren in Amsterdam, Barcelona, Madrid, Marbella, Mallorca en Ibiza. Onze advocaten zijn van Nederlandse en Spaanse origine en zijn perfect voorbereid en opgeleid om aan jouw wensen te voldoen, ongeacht het land waar actie moet worden ondernomen of om welk soort zaak het gaat. Als je onze hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com