Belangrijke zaken over Spaans arbeidsrecht in een notendop
Of je nu een groot of klein bedrijf in Spanje hebt, het is belangrijk om een aantal zaken goed geregeld te hebben voor als er wat gebeurt. In dit artikel benoemen we de belangrijkste punten op een overzichtelijke manier.

Verplichte cao-regelingen

Het arbeidsrecht is in Spanje op zijn zachtst gezegd extreem gereguleerd. En zonder uitzondering vanuit het oogpunt – en daarmee in het belang – van de werknemer. Hier dien je als werkgever rekening mee te houden om (onaangename) verrassingen te voorkomen.

Zo is in Spanje het toepassen van CAO’s verplicht. Elke provincie heeft zijn eigen CAO voor honderden sectoren. Per saldo zijn er daarom duizenden CAO’s. Als je als onderneming ergens de CAO niet goed toepast, heb je een uitdaging. Bijvoorbeeld bij ontslag, maar ook door het toepassen van een verkeerde proeftijd in de arbeidsovereenkomst, waardoor de beëindiging zelfs nietig verklaard kan worden en er een formeel ontslag plaats dient te vinden. Je kan dan met gemak een half jaar verder zijn, waarover je dan ook salaris, belastingen en sociale premies dient te betalen.

Meerdere werknemers ontslaan? Niet zonder advocaat!

Soms gaan de zaken anders dan verwacht. En even snel reorganiseren of de boel sluiten blijkt dan helaas niet zo makkelijk te zijn als daar collectieve ontslagen bij betrokken zijn. Er is al sprake van een collectief ontslag als er binnen drie maanden tien medewerkers worden ontslagen. Ook als dit op verschillende dagen en dus niet tegelijkertijd wordt gedaan. Het is theoretisch gezien mogelijk dat je hier als werkgever bij een ogenschijnlijk onbetekenende reorganisatie ineens in verzeild raakt. Dit leidt tot bureaucratie en extra verplichtingen waar je dan juist niet op te wachten zit. Zorg dan ook dat je dit zorgvuldig aanpakt. Met de juiste hulp kan hier veel tijd, geld en energie bespaard worden.

Vaste contracten en geen overwerk

In Spanje is het werken met tijdelijke arbeidscontracten aan limieten gebonden die al snel worden bereikt. Ook het aantal toegestane overuren is beperkt, en werknemers dienen dagelijks hun werktijden te noteren. Hier zijn digitale oplossingen voor om het makkelijk te maken, maar de registratie dient uiteraard correct en werkelijk te zijn. 

Kan ik eigenlijk wel zakendoen in Spanje?

Als je het voorgaande leest, ga je je bijna afvragen of zakendoen in Spanje wel een goede optie is? Natuurlijk wel! Duizenden Nederlandse bedrijven doen succesvol zaken in Spanje, en degene die goede juridische begeleiding hebben, hebben minder kans op voornoemde uitdagingen.

Bij OTIS Legal Group hebben wij ervaring met zowel ‘gewone’ arbeidscontracten en ontslagzaken, complexe arbeidsovereenkomsten en ontslagzaken voor en met CEO’s, als grote collectieve ontslagen. 

Profiteer van onze ervaring en neem vrijblijvend contact op.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com