Bestuurders, let op voor hoofdelijke aansprakelijkheid
Uit de onverwachte hoek 
De risico’s voor ondernemers en bedrijven zijn in de huidige dynamische wereld al zo omvangrijk, dat je bijna zou vergeten die er ook nog eens vanuit de wetgeving kunnen zijn. De meeste ondernemers en directeuren zijn ook bestuurder (in Spanje ‘administrador’) van hun bedrijf. En voor dat je het weet – of beter gezegd ‘zonder’ dat je het weet – kan je ineens vanuit die hoedanigheid hoofdelijk aansprakelijk zijn.
Zo kunnen ook hier belangrijke risico’s uit onverwachte hoek komen.
Binnen twee maanden

Bestuurders worden bij wet geacht ‘binnen twee maanden nadat zij hadden kunnen signaleren dat het bedrijf onvoldoende eigen vermogen had, en niet meer aan verplichtingen zou kunnen voldoen, om dit voor te leggen aan de aandeelhouders’ – wat zij ook zelf kunnen zijn – die dan met een oplossing dienen te komen.

Indien dat niet binnen die termijn gebeurt of er geen oplossing wordt aangedragen, dienen bestuurders wettelijk verplicht tot liquidatie van de onderneming over te gaan. Dit onder andere om zo geen verdere schulden te maken en derden niet verder te benadelen.

Als bestuurders dat niet strikt volgens de regelgeving doen, zijn zij nalatig wat als wanbeleid wordt beschouwd. Hierdoor ontstaat vervolgens automatisch een situatie van hoofdelijke aansprakelijkheid voor het bestuur.

Juni, jaarrekening 

Hoewel er legio momenten zijn dat bestuurders insolvabiliteit vast dienen te kunnen stellen, is het voorgelegd krijgen van de jaarrekening zeker zo’n moment.

Deze dient uiterlijk 6 maanden na afloop van het boekjaar opgesteld en getekend te worden, doorgaans is dat in de maand juni, oftewel deze maand.

Er is al sprake van onvoldoende eigen vermogen – insolvabiliteit – als dit door verliezen minder bedraagt dan 50% van het aandelenkapitaal.

Dus zelfs als het eigen vermogen nog positief is – maar minder dan 50% van het aandelenkapitaal – kan je al hoofdelijk aansprakelijk worden.

Dan verkoop je toch gewoon je boot

Menigeen zal zich de reclame nog herinneren van de ondernemer in financiële nood, waarbij de partner de geweldige tip had van ‘dan verkoop je toch gewoon je boot’. Dat ging toen om een kredietoplossing.

In geval van advies voor het voorkomen van risico’s uit hoofde van bestuurdersaansprakelijkheid, en om ook zo de boot te behouden, is OTIS graag je partner.

OTIS kan begeleiden bij het juist formuleren van aktes en het aandragen van oplossingen om bijvoorbeeld het eigen vermogen juridisch weer op peil te brengen.

Heb je hier vragen over of wil je juridische begeleiding? Mail OTIS via deze link.

Heb je nog geen verzekering? 

OTIS denkt graag pro-actief mee.

Heb je nog geen verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid?

Neem dan makkelijk contact op met de Nederlandse specialist op dit gebied, IFAR verzekeringen, via deze link.

OTIS inschakelen?

Mail ons dan makkelijk en vrijblijvend via deze link, je bent van harte welkom.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com