Influencers op social media – Content-contracten

Een paar jaar geleden had ik niet gedacht dat ik hierover zou schrijven. Waarschijnlijk, zoals velen, bracht de opkomst van de social media platforms me alleen maar in contact met oude schoolvrienden en volgde ik veel mensen die hun levensstijl, hun reizen en hun hobby’s lieten zien. Niemand dacht eraan (zelfs de contentmakers zelf niet) welke relevantie en impact deze mensen uiteindelijk op ons dagelijks leven zouden hebben. En wat meer is, de impact die het zou kunnen hebben op bedrijven en de ontwikkeling van hun merken.

De wereld van influencers is een blijvertje. Meestal wordt deze industrie vertegenwoordigd door individuen die merkloyaliteit opbouwen. Influencers promoten en verkopen aan hun volgers via marketing en productplaatsing. Tegenwoordig heeft het weinig te maken met het aantal volgers dat ze hebben, maar meer met hun vermogen om invloed uit te oefenen, zelfs als dat binnen een heel specifiek gebied is (sport, mode, moederschap, muziek etc.).

Waarom is dit in het bedrijfsleven belangrijk?

De influencers zelf zijn vaak zzp´ers (sommigen hebben een bloeiend bedrijf opgebouwd, maar velen zijn nog steeds zzp´ers) die een betaalde reclameactiviteit uitoefenen. De content die ze maken moeten voldoen aan zeer specifieke regels, zoals:

  • Wet 13/2022 van 7 juli inzake audiovisuele communicatie, volgens deze wet moeten de specifieke voorschriften inzake audiovisuele communicatie en consumentenbescherming worden nageleefd, wat eerlijke concurrentie bevordert.
  • RD 1138/2023 van 19 december, dat het staatsregister regelt van aanbieders van audiovisuele communicatiediensten waar influencers zich moeten registreren. In de inhoud vinden we bijvoorbeeld de verplichting tot transparantie.
  • Wet inzake diensten van de informatiemaatschappij en elektronische handel (34/2002 van 11 juli), waar duidelijke communicatie vereist is. Ook hier ligt de nadruk op transparantie.
  • De Algemene Wet op de Reclame (34/1988 van 11 november 1988), dit is de oudste van alle wetten, maar is rechtstreeks van toepassing op dit soort bedrijven omdat deze wet juridische stappen tegen misleidende reclame vastlegt.

Er moeten ook andere regels worden toegepast, zoals die met betrekking tot gegevensbescherming en uiteraard die met betrekking tot de belasting van dit soort activiteiten.

Contract met de influencer

Vanuit zakelijk oogpunt is het bij het adverteren van een product, dienst of bedrijf tegenwoordig cruciaal om te overwegen samen te werken met influencers die content over je merk genereren. Het is essentieel om deze relatie te formaliseren door middel van een content-contract waarin de belangen van beide partijen duidelijk worden weergegeven.

In deze contracten moeten we (minimaal) de volgende aspecten behandelen:

  • Doelstellingen en reikwijdte: Vermeld duidelijk de verwachtingen van beide partijen.
  • Compensatie: Bepaal of de betaling in natura (zoals een hotelovernachting) of in geld zal zijn, en hoe de hoogte ervan wordt bepaald.
  • Exclusiviteit: Definieer exclusiviteit en de duur ervan, en zorg ervoor dat de influencer niet tegelijkertijd een concurrent promoot, tenzij anders overeengekomen.
  • Eigendom content: Verduidelijk het eigendom van gepubliceerde content, met aandacht voor intellectuele eigendomsrechten.
  • Aansprakelijkheid en reputatie: Geef aan hoe er wordt omgegaan met situaties die het merk kunnen schaden en hoe de influencer zal moeten reageren op opmerkingen of fouten.
  • Prestatiemeting: Bepaal hoe de resultaten worden gemeten, via weergaven, likes, verkoop, lidmaatschappen, enz.
  • Geheimhouding: Neem geheimhouding op om gevoelige informatie te beschermen waartoe de influencer toegang kan hebben.

Deze elementen (naast andere die zorgvuldig in acht moeten worden genomen) zullen ervoor zorgen dat de samenwerking duidelijk en effectief is en in lijn met de doelstellingen van het merk.

Voorkom reputatie- en financiële schade

Velen onderschatten het belang van het formaliseren van contracten in dit nieuwe type bedrijf. Onjuist beheer van reclame kan echter reputatieschade veroorzaken die moeilijk te herstellen is. Het feit dat het een nieuwe branche is, betekent juist dat we moeten focussen op de ontwikkeling van een goede juridische strategie voor ons merk. Door alles goed vast te leggen (preventief), voorkom je eventuele toekomstige conflicten. Een goed opgesteld contract, dat beide partijen beschermt en een bevredigend resultaat garandeert, is essentieel om reputatie- en financiële schade te voorkomen.

Wil je zeker weten dat je samenwerking juridisch waterdicht is? OTIS Legal Group staat klaar om je te helpen. Wij hebben ervaring met het opstellen van content-contracten en zorgen ervoor dat er wordt voldaan aan de regelgeving. 

Neem vrijblijvend contact op met ons of direct met Laura, één van onze experts op dit gebied. 

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com