Nieuwe wet – Geheimhouding van communicatie tussen advocaten

Op 4 december 2024 treedt in Spanje de Organieke Wet op het Recht op Verdediging in werking, die verschillende aspecten reguleert en belangrijk is in de advocatuur.

Deze wet heeft tot doel het recht op verdediging van burgers te regelen, maar bevat ook diverse bepalingen die invloed hebben op de wijze waarop de advocatuur wordt uitgeoefend en op de ethische verplichtingen van advocaten.

We willen een belangrijk aspect van deze wet benadrukken. Soms merken we dat cliënten niet volledig begrijpen hoe dit hun eigen juridische procedures kan beïnvloeden. We gaan het hieronder hebben over de geheimhouding van communicatie tussen advocaten, zowel tijdens onderhandelingen voorafgaand aan een juridische procedure als tijdens een gerechtelijke procedure zelf.

Het is gebruikelijk dat partijen voorafgaand aan een rechtszaak onderhandelen om een geschil te vermijden. Deze onderhandelingen worden doorgaans door advocaten gevoerd en vallen onder het beroepsgeheim. Dit betekent dat de inhoud van deze communicatie vertrouwelijk is en niet mag worden gebruikt als bewijs in een latere gerechtelijke procedure (zelfs als er uiteindelijk andere advocaten betrokken zijn). Dit mag alleen als de advocaten beiden expliciet hebben ingestemd met het opheffen van die vertrouwelijkheid.

Tot nu toe was dit beroepsgeheim vastgelegd in de gedragsregels van de Spaanse Orde van Advocaten. Echter, de rechtspraak liet hierover een wisselend beeld zien. Soms werd correspondentie tussen advocaten alsnog toegelaten als bewijs in procedures, waarbij de verantwoordelijkheid van de betrokken advocaat uitsluitend als een disciplinaire kwestie door de Orde van Advocaten werd behandeld. Dit leidde ertoe dat sommige advocaten het beroepsgeheim niet naleefden.

Door deze nieuwe wet worden de regels nu echter bindend voor de rechtspraak. De wet legt een reeks duidelijke verboden en richtlijnen op met betrekking tot communicatie tussen advocaten. Bovendien maakt de wet het onmogelijk om dergelijke communicatie als bewijs te laten toelaten in procedures.

De beperkingen zijn als volgt vastgelegd:

  • Beroepsgeheim: communicatie tussen advocaten, zowel in de gerechtelijke als in de buitengerechtelijke fase, wordt als vertrouwelijk beschouwd en mag niet worden aangevoerd in een rechtszaak of als bewijs dienen.
  • Uitzonderingen: deze vertrouwelijkheid geldt niet als de communicatie is verkregen in overeenstemming met de Strafvorderingswet of als het gebruik ervan is toegestaan volgens de professionele regelgeving.
  • Toestemming: correspondentie mag worden toegelaten als de betrokken advocaten ermee instemmen, of als voorafgaand aan de communicatie expliciet is gewaarschuwd dat deze in een gerechtelijke procedure kan worden ingebracht.

Met deze nieuwe wet wordt dit onderwerp op een duidelijke en definitieve wijze geregeld. Hierdoor wordt de geheimhouding van communicatie tussen advocaten gewaarborgd en wordt het onrechtmatig gebruik ervan effectief uitgesloten.

Wat betekent dit voor jou?

Deze wet versterkt de bescherming van uw belangen tijdens onderhandelingen en juridische procedures. Je  kunt erop vertrouwen dat vertrouwelijke informatie niet zonder jouw toestemming wordt gebruikt in een rechtszaak.

Heb je  vragen over wat deze wet voor jouw situatie betekent? Neem gerust contact op, we adviseren je graag!

Met OTIS Legal Group ben je verzekerd van professionele ondersteuning die jouw belangen vooropstelt.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com