Succesvol uitbreiden naar Spanje met werknemers

Bij het beginnen van een (dochter-) bedrijf in Spanje komt veel kijken, zeker als het gaat om arbeidsrecht. Of je nu Nederlandse werknemers tijdelijk detacheert of lokaal personeel aanneemt, je krijgt te maken met een andere wet- en regelgeving. Dit kan vragen oproepen over sociale lasten, belastingen en arbeidscontracten.

Hoe zorg je ervoor dat alles juridisch en administratief goed geregeld is? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Detachering van Nederlandse werknemers

Wanneer je Nederlandse werknemers (tijdelijk) naar Spanje stuurt, is er vaak sprake van een detachering. Dit heeft gevolgen voor de sociale lasten en belastingen:

  • Sociale lasten: Meestal blijven deze in Nederland verschuldigd, mits de werknemer een A1-verklaring heeft.
  • Loonbelasting: In principe wordt deze in Spanje betaald, tenzij de detachering korter dan 183 dagen per jaar duurt en de kosten niet door een Spaanse entiteit worden gedragen.

Het correct regelen van detachering voorkomt juridische en fiscale complicaties. Wij helpen je graag bij het aanvragen van de juiste documenten en het voldoen aan de regelgeving. 

Direct collega’s aannemen in Spanje

Als je ervoor kiest om direct werknemers in Spanje aan te nemen, gelden de Spaanse arbeidswetgeving en cao’s. Dit betekent:

  • De arbeidsovereenkomst valt onder Spaans recht.
  • De sector-cao – soms zelfs een provinciale cao – bepaalt de minimale arbeidsvoorwaarden, zoals minimum-salaris, proeftijd en opzegtermijnen.
  • Arbeidsovereenkomsten moeten correct worden opgesteld en geregistreerd om boetes of juridische problemen te voorkomen.

Wanneer een werknemer bij de werkgever in Nederland werkt, en vervolgens verhuist naar Spanje, zal de arbeidsovereenkomst doorgaans worden omgezet naar Spaans recht. Je dient dan zowel rekening te houden met de reeds bestaande Nederlandse arbeidsvoorwaarden als met de Spaanse wetgeving en cao.

Wij ondersteunen bedrijven bij het vinden en toepassen van de juiste cao, het helder uitleggen van het Spaanse arbeidsrecht en het opstellen van juridisch waterdichte arbeidsovereenkomsten die aansluiten bij iedere specifieke situatie.

Een Spaanse entiteit of inrichting?

Bij uitbreiding naar Spanje moet worden bepaald of een formele aanwezigheid nodig is. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • Vaste inrichting zonder rechtspersoonlijkheid: Je Nederlandse bedrijf heeft een fiscaal erkende aanwezigheid in Spanje, maar geen aparte rechtspersoon.
  • Spaanse dochteronderneming (SL): Een zelfstandige juridische entiteit met beperkte aansprakelijkheid, zoals een Nederlandse BV. Meestal valt deze dan onder de moeder-BV.

De keuze tussen deze structuren heeft gevolgen voor belasting, aansprakelijkheid en administratieve verplichtingen. Wij adviseren je graag over de beste optie voor jouw bedrijf.

Laat je adviseren door experts 

Het Spaanse arbeidsrecht is complex en sectorgebonden. Op veel aspecten wijkt het behoorlijk af van het Nederlandse arbeidsrecht, waaronder ook van het ontslagrecht. Een goede voorbereiding bespaart je tijd en voorkomt juridische problemen. Wil je advies op maat? Neem dan vandaag nog vrijblijvend  contact met ons op. 

Deze informatie wordt met je gedeeld door onze directrice Nicoline Rijken. Vragen? Mail Nicoline makkelijk: rijken@otislegalgroup.com 

 

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com