Kostenplaatje aankoop woning Spanje

Vorig jaar hebben wij een flinke stijging gezien van Nederlanders en Belgen die een woning kopen in Spanje. Heeft u een appartement of huis op het oog voor een goede prijs, maar wilt u graag weten welke kosten er verder nog bij komen kijken? In dit artikel geven we u een overzicht.

Makelaarskosten 
De verkoper betaalt de makelaarskosten in Spanje zowel bij bestaande bouw als bij nieuwbouw.

Kosten Koper
Deze zijn in totaal circa 14 procent van de aankoopprijs. Hieronder vallen:
Overdrachtsbelasting (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales oftewel ITP): deze is 8 tot 10 procent van de aankoopsom bij bestaande bouw. In Andalusië is deze verlaagd naar 7 procent, om daar de aankoop van woningen te stimuleren. Indien u nieuwbouw koopt, geldt er 10 procent BTW over de aankoopsom (in plaats van overdrachtsbelasting);

Eigendomsregister (Registro de la Propiedad): inschrijven van de woning, circa 0,3 tot 0,7 procent van de aankoopsom;

Notaris: tussen de 0,6 tot 1 procent van de waarde van de woning. Bij nieuwbouw komt daar nog 1 procent zegelrecht bovenop;

Bank: de bank hanteert kosten voor de bankcheque (bedrag/percentage varieert per bank);

Advocaat: ons kantoor hanteert meestal een vast percentage van de aankoopsom; tussen de 1 en 2 procent. Waarom is het in Spanje nodig om een advocaat in te schakelen bij de aankoop van een woning? Lees hier. 

Vaste kosten na de koop
Wanneer de koop rond is, komen er echter nog een aantal kosten bij: 

– De jaarlijkse gemeentelijke onroerendezaakbelasting (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles), in Spanje vaak aangeduid met IBI, wordt bepaald door de gemeente waar de woning zich bevindt. Deze varieert van 0,3 tot 0,6 procent van de kadastrale waarde van de woning. 

– Gemeentelijke jaarlijkste afvalbelasting (Impuesto de basura); als eigenaar van een Spaanse woning dient u deze belasting te betalen voor het ophalen van huisvuil. Dit varieert per gemeente. 

– Of u nu resident bent of niet, wanneer u in Spanje een woning in eigendom heeft, bent u in Spanje belastingplichtig. Bent u niet-resident in Spanje (u verblijft minder dan 183 dagen per jaar hier) en heeft u hier een woning? Dan dient u één keer per jaar een belastingaangifte in te dienen, ook al verhuurt u uw woning niet. Dit huurwaardeforfait wordt geheven over 1,1, procent van de kadastrale waarde van de woning. Dit is 2 procent als de woning sinds 1994 niet meer is herzien. Over dit toegerekende ´inkomen´ wordt vervolgens 19 procent belasting geheven. Voor niet EU-residenten is dat 24 procent. 

Vereniging van Eigenaren (Comunidad de Propietarios): dit is een perdiodieke bijdrage aan het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes als uw woning onderdeel uitmaakt van een gebouw of urbanisatie (denk aan tuinen, tennisbanen, zwembaden, trappenhuizen en algemene schoonmaakkosten). 

Wij hopen u hier mee een duidelijk overzicht te hebben gegeven van alle kosten voor de aankoop van een woning in het zonnige Spanje. Wilt u meer weten over onroerend goed in Spanje? Bekijk dan hier onze nieuwsberichten met betrekking tot dit onderwerp. 

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com