Onterven kind, legitieme portie en geen testament

Onterven van een kind en recht op legitieme portie

Als het Spaanse recht van toepassing is op een nalatenschap, kunnen ouders volgens het Spaanse recht hun kinderen alleen onterven wanneer er sprake is van specifieke, door de wet vastgestelde oorzaken. Dit kan bijvoorbeeld als zij bij vonnis zijn veroordeeld wegens levensbedreigende agressie tegen de ouders. Afgezien van die specifieke bij de wet vastgestelde oorzaken, hebben de kinderen recht op de legitieme portie van de erfenis.

Het verschil tussen het Nederlandse en het Spaanse recht is dat men in Nederland een kredietrecht erft en in Spanje een gedeelte van de goederen en niet een in geld afdwingbaar kredietrecht. Op dit punt komt het Catalaanse recht wel overeen met het criterium dat in Nederland wordt gehanteerd en heeft men in Catalonië recht op een in geld afdwingbare vordering.

Wettelijke regeling indien er geen testament is opgemaakt

Het Nederlandse erfrecht heeft de wettelijke erfgenamen in vier groepen verdeeld: als eerste erven de kinderen en de echtgenoot. Als er geen kinderen of echtgenoot zijn, erven – als tweede groep – de ouders, broers en zussen. Als derde groep erven de grootouders en in het uitzonderlijke geval er ook geen grootouders meer zijn, maar nog wel overgrootouders, dan komt aan hen de erfenis toe. Als iemand overlijdt en een echtgenoot en een of meer kinderen achterlaat, en geen testament heeft opgemaakt, dan is de zogenaamde wettelijke verdeling van toepassing. Dat betekent dat op grond van de wet de nalatenschap zo wordt verdeeld dat de echtgenoot van rechtswege de goederen van de nalatenschap krijgt. Daarbij rust op de echtgenoot wel de verplichting om de schulden van de nalatenschap voor zijn rekening te nemen. De kinderen krijgen een geldvordering op de langstlevende echtgenoot, die slechts onder bepaalde omstandigheden opeisbaar is, bijvoorbeeld bij het overlijden van de overgebleven echtgenoot.

Als het Spaanse recht op de nalatenschap van toepassing is en er geen testament opgemaakt is dan wordt de erfenis als volgt verdeeld:

1. Afstammelingen (vruchtgebruik echtgenoot)

2. Bloedverwanten in opgaande lijn (vruchtgebruik echtgenoot)

3. Echtgenoot/(e)

4. Verwanten

5. De Staat

(Onroerende) goederen in Spanje en testament laten opmaken in Nederland en/of Spanje 

Het is belangrijk als u resident bent in Spanje (meer dan 183 dagen woonachtig in Spanje) om een testament in Spanje op te laten maken en, afhankelijk van uw voorkeur, een rechtskeuze maakt voor het Spaanse of het Nederlandse erfrecht. 

Bent u niet ingeschreven als resident in Spanje, kunt u gebruik maken van het Nederlandse testament. Echter is het praktisch gezien nuttig om een testament vast te laten leggen in Spanje, met name om kosten en tijd te besparen.

Heeft u meer vragen met betrekking tot erfenissen in Spanje en/of Nederland? Neem dan contact met ons op! 

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com