Uitzonderlijke maatregelen voor ondernemingen tijdens de alarmtoestand als gevolg van de COVID-19 pandemie

Covid-19 maatregelen in Spanje

Op 17 maart 2020 werd een Spaanse wet uitgevaardigd betreffende buitengewone dringende maatregelen om de economische en sociale gevolgen van COVID-19 aan te pakken. Sommige van deze maatregelen zijn gericht op ondernemingen. In deze korte nota willen we de aandacht vestigen op de punten die we het meest relevant vinden: In het algemeen gaat het om aanpassingen van de geldende regelgeving en het functioneren van de ondernemingen van twee van de buitengewone maatregelen die in het algemeen zijn genomen ter gelegenheid van de verklaring van de alarmtoestand: de beperking van mobiliteit en persoonlijke ontmoetingen en de opschorting van wettelijke, administratieve en gerechtelijke termijnen. Bovendien is een aantal van deze regels bedoeld om de Vennootschap en haar beheerders te beschermen tegen situaties van insolventie die een plotselinge stopzetting van de economische activiteiten zouden kunnen veroorzaken. Ook zijn ze bedoeld om ruimte te geven voor het nemen van acute financiële beslissingen om deze situatie aan te pakken. De maatregelen die wij het meest relevant vinden zijn:

  1. Zelfs als de statuten van de vennootschappen niet in deze situatie hadden voorzien, kunnen de vergaderingen van de bestuurs- en administratieve organen van de vennootschappen tijdens de verlenging van de alarmperiode per videoconferentie plaatsvinden. Voorts kunnen de besluiten van deze organen worden aangenomen door middel van een schriftelijke stemming zonder vergadering, op voorwaarde dat de voorzitter of ten minste twee leden van het orgaan daarmee instemmen.
  2. Ook is overeengekomen dat de termijn van drie maanden na het einde van het boekjaar voor het opstellen van de jaarrekeningen door het bestuur van de vennootschappen zal worden verlengd. Na afloop van deze periode zal deze termijn opnieuw beginnen voor een periode van drie maanden vanaf de dag waarop de bovengenoemde alarmtoestand is beëindigd.
  3. De aanwezigheid van de notaris om de vergaderingen bij te wonen en notulen op te maken, kan door middel van communicatie op afstand in real-time gebeuren om de vervulling van zijn functie te verzekeren.
  4. Als de jaarrekeningen al opgesteld zijn maar nog gecontroleerd moeten worden, wordt de termijn met twee maanden verlengd vanaf het moment dat de alarmtoestand afloopt.
  5. De algemene vergadering die verantwoordelijk is voor de goedkeuring van de jaarrekening van de vennootschap, die binnen de eerste zes maanden van elk boekjaar moet worden gehouden, krijgt nog drie maanden de tijd, gerekend vanaf de datum waarop deze termijn verstrijkt, om deze rekeningen goed te keuren, in overeenstemming met de RDL.
  6. Indien de bijeenroeping van de vergadering is gepubliceerd vóór de alarmtoestand en de dag van de vergadering later is dan de verklaring zelf, kan de bedoelde afspraak bij besluit van het bestuursorgaan worden gewijzigd en moet de nieuwe datum en het nieuwe tijdstip 48 uur van tevoren worden gepubliceerd op de webpagina of in het Officiële Staatsblad in geval van vennootschappen die niet over een webpagina beschikken, of waarbij de bijeenroeping wordt ingetrokken, wordt er binnen een maand na het einde van de alarmtoestand opnieuw en bijeenroeping georganiseerd.
  7. Ook staat vast dat de vennoten die het recht hebben om zich af te scheiden van de vennootschap, met wettelijke of statutaire oorzaak, dit recht niet kunnen uitoefenen totaan het einde van de alarmtoestand.
  8. In het geval van leden van de coöperatie die tijdens de alarmtoestand uit de coöperatie stappen, wordt de terugbetaling van hun aandelen uitgesteld tot zes maanden na het einde van de alarmtoestand.
  9. In het geval dat het vennootschap vóór of tijdens de alarmtoestand wordt geconfronteerd met een situatie van wettelijke of statutaire oorzaak voor ontbinding, wordt de termijn voor het bijeenroepen van de algemene vergadering die over de ontbinding beslist, of de besluiten ter voorkoming daarvan, opgeschort tot het einde van de alarmtoestand. Om het bovenstaande aan te vullen is tevens bepaald dat indien de oorzaak van de ontbinding zich tijdens de alarmtoestand voordoet, de bestuurders niet aansprakelijk zijn voor de in die periode ontstane bedrijfsschulden.
  10. Tijdens de alarmtoestand heeft de schuldenaar die zich in staat van insolventie bevindt niet de plicht om de insolventieverklaring aan te vragen en wordt de in artikel 5 van de Spaanse faillissementswet vastgestelde termijn van twee maanden opgeschort. In feite staat vast dat de rechters de faillissementsaanvragen tijdens de alarmtoestand niet in behandeling zullen nemen en dat bovendien de voorkeur zal worden gegeven aan de aanvragen voor een vrijwillig faillissement ten opzichte van de aanvragen die noodzakelijk zijn, zelfs als ze van latere datum zijn.
  11. Evenzo is het de bedoeling dat de schuldenaar die gebruik heeft gemaakt van het mechanisme om een herfinancieringsovereenkomst of een buitengerechtelijke schikkingsovereenkomst te sluiten, of om zich aan te sluiten bij een voorafgaand voorstel voor een schikking, niet verplicht is een insolventieprocedure aan te vragen zolang deze situatie voortduurt.

 

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com