Veranderingen verhuur

Wijzigingen binnen het huurrecht

De afgelopen weken hebben we een heleboel aanvragen en zaken gerelateerd aan huurrecht gehad. Het is een actueel onderwerp waar, helaas, veel dingen nog steeds op een niet professionele manier worden uitgevoerd. Wanneer er problemen zijn op het gebied van huurecht (van welke aard dan ook), kan de zaak gecompliceerd worden door het niet respecteren van hetgeen de wet stelt of door het niet raadplegen van een professional. Veel van de zaken c.q. problemen die wij hebben behandeld, zouden minder ernstig zijn geweest, of misschien zelfs vermeden hebben kunnen worden, indien men een advocaat ingeschakeld had vóór het tekenen van het contract. In de komende dagen zal er een herziening plaatsvinden van de huidige Huurwet, die het juridische landschap zal veranderen. Hieronder geven wij de belangrijkste punten weer.

Belangrijkste punten uit de nieuwe huurwet

1). De verplichte verlengingstermijn van de huurovereenkomsten inzake woonruimte van 3 jaar wordt uitgebreid naar 5 jaar (of 7 jaar indien de verhuurder een juridische persoon is). Dat wil zeggen, dat wettelijke minimale termijn waarin de huurder in de gehuurde woning kan verblijven, omhoog gaat.

2). De stilzwijgende verlengingstermijn wordt uitgebreid van 1 jaar naar 3 jaar. Met andere woorden, nadat het huurcontract de minimale termijn (5 jaar) heeft bereikt, en noch de verhuurder, noch de huurder aan elkaar verkondigen het huurcontract niet wensen voort te zetten, het contract met 3 jaar wordt velengd, indien de huurder dat wenst, aangezien deze het contract kan beëindigen, een aantal eisen en formaliteiten in acht nemende.

3). De herziening heeft tevens de extra garanties met betrekking tot de borg beperkt, een maximumborg bepalende van 2 maanden huur, behalve indien het contracten voor lange termijn betreffen. Dit aspect is erg belangrijk. Wij hebben veel zaken meegemaakt waarin de eigenaar (teneinde de betaling te garanderen in geval van problematische huurders), om absurde hoge borgsommen verzocht hetgeen huren bijna onmogelijk maakte. Welnu, in príncipe zal de eigenaar slechts om 2 maanden borg kunnen verzoeken als garantie/ waarborg naast de normale borg van 1 maandhuur, hetgeen is vastgesteld bij Wet voor dit soort huurovereenkomsten.

4). Het vergemakkelijkt de goedkeuring van overeenkomsten tussen de eigenaar en de huurder voor de renovatie of verbetering van de woning in de looptijd van een huurovereenkomst.

5). Voor het eerst wordt vastgesteld dat het de eigenaar zal zijn die de kosten van de makelaar en de formalisering van het contract betaalt, ingeval de eigenaar een bedrijf is. Er zijn meer aanpassingen, maar deze hebben invloed op de toeristische verhuur en andere soorten sectoren gerelateerd aan huurcontracten. Het belangrijkste is, dat deze veranderingen zijn doorgevoerd teneinde de situatie tussen eigenaar en huurder gelijk te trekken.

Dientengevolge adviseren wij u om altijd contact op te nemen met een advocaat in dit soort kwesties, die uw situatie kan analyseren. Zelfs wanneer er een makelaar tussen zit. Geld investeren in juridisch advies zal u geld besparen – en moeilijkheden – in de toekomst.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com