Verhuurfraude in Spanje

Met de temperaturen die zakken in Nederland, zal een groot aantal mensen alsnog beslissen hun koffers te pakken om naar het Zuiden te vertrekken.  Er zijn vast nog wel een aantal ‘last-minute’ reizen beschikbaar naar een heerlijke, warme zomerbestemming. Een villa in Spanje huren is ook een prima optie. Let daarbij heel goed op dat u niet het slachtoffer wordt van verhuurfraude.  Dit komt de laatste jaren zeer regelmatig voor en wordt door het gebruik van internet nog eens versterkt.

Internet is natuurlijk het perfecte medium om een volledig virtuele identiteit te creëren met de bedoeling te frauderen. Op het ´API´ verhuurkantoor Coastalvillas.com aan de Costa Brava waarmee wij nauw samenwerken, komen elk jaar verschillende gevallen van verhuur fraude voor. Zo kwamen er vorig jaar twee families uit Parijs aan op de 1e zaterdag van augustus. Dit is de drukste reisdag van de zomer en zodus ook de drukste verhuurweek van het seizoen. De kans dat er die week nog een villa beschikbaar is, is bijna nihil. De families hadden een reis van 1000 km in de auto achter de rug en melden zich op het verhuurkantoor in Blanes om de sleutels van de woning op te halen. Daar was echter niets bekend van deze verhuur. Het contract dat client liet zien, was een prachtig exemplaar met complete, bijna correcte data. Meneer had via internet op een Franse website een villa gehuurd. Vervolgens had hij contact gehad met ´Maria´ met een hotmail account en vervolgens op haar Spaanse 06 nummer.  Het contract stond op naam van een andere heer (de zgn. partner van Maria) en het rekeningnummer waarop betaald was, bevond zich in Granada. Het faxnummer was in Madrid en was steeds in gesprek. De foto´s en beschrijving van de villa waren van internet gekopieerd.  Daarbij kreeg hij ook 20% korting op de huursom van € 8.000,- voor twee weken als hij het volledige bedrag ineens overschreef. Dat was natuurlijk heel aantrekkelijk. Helaas kon geen alternatieve vakantiewoning worden gevonden voor deze 2 families van 8 personen, aangezien begin augustus de bezetting van de woningen 100% is. Als service heeft het verhuurkantoor voor deze mensen een hotel gevonden voor die zaterdagnacht, zodat men op zondag de terugreis naar Parijs kon aanvangen. Ook is bijgestaan bij de aangifte bij de politie. Die hebben voor internetfraude een speciale afdeling, hetgeen de ernst van deze ontwikkeling nog maar eens benadrukt.

Tips bij de huur van een vakantiewoning in het buitenland

 
Hier een aantal tips bij de huur van een vakantiewoning in het buitenland:

  • Kies een woning die door verhuurkantoren worden aangeboden, daar zijn ook vaak Nederlandse kantoren bij.
  • Controleer of de foto’s gewatermerkt zijn met het logo van de agent.
  • Vraag om een telefoonnummer van een vaste telefoonlijn.
  • Vraag of de verhuurder een afschrift van zijn bank kan mailen zodat u dat kunt verifiëren.
  • Vraag om referenties, vaak wordt de woning door een lokale agent beheert voor schoonmaak, beddengoed en problemen tijdens het verblijf.
  • Laat u niet verleiden met zeer goedkope prijzen – die zijn in het hoogseizoen écht uitzonderlijk.

Indien u nog vragen heeft, met betrekking tot verhuurfraude in Spanje, neem dan contact op met dhr. Hoffmann.