Woning verhuren in Spanje? Hier moet je aan denken

Woning verhuren in Spanje?

Steeds meer mensen die een tweede huis in Spanje bezitten besluiten om deze voor een korte termijn te verhuren aan toeristen. Indien je langere tijd niet van jouw woning onder de zon kunt genieten en je toch een enig voordeel wilt behalen dan kan dit een goed besluit zijn. Onder korte termijn wordt verstaan minder dan 3 maanden en onder lange termijn, langer dan 3 maanden.

Strenge regels voor toeristisch verhuur woningen in Spanje

Echter staat jouw tweede verblijf verhuren in concurrentie met de spaanse hotelsector. Daarom zijn er strenge regels ingesteld om de toeristische verhuur van woningen te beperken en zijn er een aantal vereisten waar uw woning aan moet voldoen. Een paar daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • er moet een (of meer) brandblussers en rookmelders aanwezig zijn;
  • er moet een EHBO doos aanwezig zijn;
  • elke kamer moet een raam hebben;
  • er moet voldaan worden aan een aantal hygiënische eisen;
  • er dient airconditioning aanwezig te zijn;
  • u dient in het bezit te zijn van een eerste bewoners vergunning (in het Spaans: “licencia de primera ocupación”), en;
  • u dient de huurders bij de politie aan te melden.

Verder dient de woning in zijn geheel verhuurd te worden en is het niet toegestaan slechts een paar kamers te verhuren; dit zou dan weer onder een andere wetgeving vallen.

Verhuurlicentie

De regels kunnen per autonome gemeenschap verschillen maar voor elk gebied heb je een verhuurlicentie nodig. Ook is het mogelijk dat in een bepaald autonoom gebied verhuur niet is toegestaan of dat er een stop op wordt gezet. Het is dus belangrijk dat je van te voren informeert hoe de situatie is qua regelgeving en mogelijkheden indien je wilt gaan verhuren.

Voor de regio Barcelona is er een stop gezet op het verstrekken van verhuurlicenties tot februari 2023. In Catalonia wordt korte duur gezien bij een huurperiode minder dan 30 dagen. Dit houdt in dat voor verhuur van 30+ dagen geen toeristische vergunning noodzakelijk is.

Digitaal certificaat

De verhuurvergunning moet aangevraagd worden bij de betreffende autoriteit van de regio waar jouw woning zich bevindt. Voorheen was dit eenvoudig aan te vragen, echter sinds kort zijn de regels weer veranderd en gaat de aanvraag volledig digitaal via een digitaal certificaat en een notariële volmacht indien je wenst dat een ander de vergunning voor je aanvraagt.

Je bent ook verplicht om over de huurinkomsten belasting te betalen. Per kwartaal dien je aangifte te doen over de huuropbrengsten. Deze huuropbrengsten worden beschouwd als rendement op onroerend goed vermogen. Het belastingtarief is 19% voor burgers van de Europese Unie, vergeleken met 24% buiten de EU.

Hulp nodig bij regelgeving toeristische verhuur Spanje?

Het is dus zeer raadzaam om van te voren goed te informeren naar de mogelijkheden en regelgeving voor toeristische verhuur in jouw regio en of jouw Spaanse woning geschikt is om te verhuren en aan alle vereisten voldoet.

Het team van OTIS Legal Group staat graag voor je klaar om je te adviseren in deze kwestie en kunnen je indien gewenst  assisteren bij het verkrijgen van een digitaal certificaat en de verhuurlicentie voor je aanvragen. Jouw advocatenkantoor in Spanje sinds 2005. Neem vrijblijvend contact met ons op.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com