Verschillen tussen Spaans en Nederlands arbeidsrecht

Arbeidsrecht in Spanje en Nederland

OTIS Advocaten helpt zowel Nederlandse als Spaanse ondernemers met juridische kwesties. Wij werken in beide landen en rechtsstelsels, spreken de talen en begrijpen de cultuurverschillen. Wanneer je werkt in verschillende landen is het prettig om in je eigen taal (Spaans of Nederlands) geadviseerd te worden. 

Geregeld helpen wij Nederlandse ondernemers met bijvoorbeeld het aannemen van personeel, zowel in Nederland als in Spanje. 

Doorgaans dienen sociale lasten en loonbelastingen te worden betaald in het land waar de werknemer zijn werkzaamheden verricht en woonachtig is. Er kan in de arbeidsovereenkomst wel een rechtskeuze worden gemaakt voor het Nederlandse dan wel het Spaanse recht, echter ben je voor een (groot) deel wel verbonden aan het recht van het land dat ¨automatisch¨ van toepassing zou zijn. Wij proberen de arbeidsovereenkomsten van beide landen zoveel mogelijk bij elkaar aan te laten sluiten, zodat er tot op zekere hoogte sprake is van harmonisatie van arbeidsvoorwaarden.

Verschillen tussen het Nederlandse en Spaanse arbeidsrecht

Er bestaan een aantal interessante verschillen tussen het Nederlandse en het Spaanse arbeidsrecht.

Arbeidsovereenkomst

Zo kan men in Spanje alleen een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden indien daarvoor een concrete reden bestaat, zoals een tijdelijke vervanging van een werknemer, de uitvoering van een specifiek project of een piekperiode in de productie. In alle andere gevallen dient er direct een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te worden aangeboden. Dit klinkt wellicht heftig, echter kan de proeftijd doorgaans een stuk langer zijn dan je in Nederland gewend bent (dit is afhankelijk van de cao en de functie).

Ontslag

Daarnaast is het in Spanje een stuk ¨eenvoudiger¨ om personeel te ontslaan. Enerzijds bestaat er geen toets vooraf door een rechter of het UWV zoals Nederland dat wel kent, en anderzijds kent de Spaanse wet bij een onrechtmatig ontslag een ontslagvergoeding toe, waarbij een bepaalde formule wordt gehanteerd. De werkgever maakt hier dus met name een economische afweging en weet vooraf beter waar hij – op financieel vlak – aan toe is. 

Arbeidsvoorwaarden

Verder wijken bepaalde bijzondere arbeidsvoorwaarden in Spanje inhoudelijk af van Nederland. Zo moet er bijvoorbeeld bij het overeenkomen van een non-concurrentiebeding, relatiebeding en/of nevenwerkzaamhedenbeding, in Spanje een economische compensatie worden betaald in ruil voor de beperkingen die de betreffende bedingen bieden. De inhoudstoets is in Nederland wel weer een stuk zwaarder, zo moet er bij een non-concurrentiebeding een zwaarwegend bedrijfsbelang worden aangetoond en is zo’n beding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bijna altijd ongeldig (nietig).

Het is dus van belang dat je goed op de hoogte bent van zowel het Spaanse als het Nederlandse arbeidsrecht wanneer je als ondernemer in beide landen actief bent of wilt worden. Het Nederlandse en Spaanse team van arbeidsrecht– en ondernemingsrechtspecialisten staat graag voor je klaar. Neem contact met ons op voor meer informatie.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com