Vraag het de advocaat – droomhuis in Spanje gevonden, wat nu?

Huis gevonden in Spanje, wat nu?

Wij stelden een aantal vragen aan advocaat in Spanje Tom Mateu, met betrekking tot de aankoop van een huis of appartement in Spanje.

Ik heb mijn droomhuis gevonden in Spanje. Is het echt nodig om een advocaat in de arm te nemen?

Als u eenmaal uw perfecte huis of appartement heeft gevonden, lijkt het misschien een eenvoudige zaak om de koop met de verkoper af te handelen maar niets is minder waar. Voordat u ook maar één document ondertekent, is het van belang dat de juridische status van het onroerend goed grondig wordt bestudeerd. Denkt u daarbij aan de eigendomssituatie, de mogelijke aanwezigheid van beslagen of bezwaren, etc. Kortom, al datgeen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de woning of het terrein aan de juiste voorwaarden voldoet en, met name, dat u in de toekomst niet tegen problemen aanloopt. Het komt soms voor dat er bij een dergelijk onderzoek zaken aan het licht komen die in eerste instantie verleidelijk lijken maar in werkelijkheid een bron van problemen zijn.

Ik heb een voorlopige koopovereenkomst met boetebepaling  (het zogenaamde contrato de arras penitenciarias) getekend. Kan de verkoper of ikzelf de overeenkomst verbreken?

De voorlopige koopovereenkomst met boetebepaling stelt beide partijen (koper en verkoper) in staat om de overeenkomst te verbreken en zich terug te trekken. Deze beslissing heeft echter wel de nodige consequenties. Als de koper zich terugtrekt, dan verliest hij/zij het aanbetalingsbedrag. Trekt de verkoper zich terug dan dient hij/zij dit bedrag aan de koper terug te geven plus een bedrag aan schadevergoeding te betalen.

Ik ben van plan om een woning te kopen en deze aan toeristen te verhuren. Is dit mogelijk?

Ja en nee. Het is mogelijk en legaal om in Spanje een appartement of een woning voor een paar dagen of weken aan toeristen te verhuren maar het is een delicate kwestie. Als gevolg van het snel stijgende en naar genoeg niet te controleren aantal vakantiewoningen dat te huur aangeboden wordt, is het op dit moment ingewikkeld maar niet onmogelijk. Het is noodzakelijk om de kwestie grondig te bestuderen en de reële mogelijkheden te bepalen. Daarbij is het uiteraard van belang in welke autonome regio het onroerend goed zich bevindt.

Als ik de woning eenmaal gekocht heb en eigenaar ben, moet ik dan nog andere zaken regelen?

Ja. Als u resident bent in Spanje en niet van plan bent om de woning te verhuren, moet u jaarlijks belasting betalen. In het geval u niet-ingezetene in Spanje bent (u verblijft minder dan 183 dagen per jaar in Spanje) en de woning gaat verhuren dan dient u op kwartaalbasis aan uw belastingverplichting te voldoen.

Bij deze geven wij u een aantal belangrijke punten, waar u aan moet denken.

Heeft u uw droomhuis of droomappartement in Spanje gevonden en wilt u graag juridische begeleiding, in uw eigen taal? Wij staan voor u klaar! Neem contact op met een van onze kantoren per mail of per telefoon: +34 93 272 50 98 of +31 76 808 02 83.

OTIS Legal Barcelona

Rambla de Cataluña 73
08007 Barcelona
+34 93 272 50 98
barcelona@otislegalgroup.com

OTIS Legal Madrid

Príncipe de Vergara 73
28006 Madrid
+34 91 521 37 86
madrid@otislegalgroup.com

OTIS Legal Mallorca

La Rambla 13
07003 Palma de Mallorca
+34 97 171 33 95
mallorca@otislegalgroup.com

OTIS Legal Ibiza

Calle Illa Plana 7
07800 Ibiza
+34 97 171 33 95
ibiza@otislegalgroup.com

OTIS Legal Marbella

Ramón Gómez de la Serna 22
29602 Marbella
+34 95 140 01 87
marbella@otislegalgroup.com

OTIS Legal Amsterdam

Prins Bernhardplein 200
1097 JB Amsterdam
+31 (0)20 820 35 89
amsterdam@otislegalgroup.com